Приложението ѝ излиза далеч извън рамките на кулинарията.Содата за хляб е

...
Приложението ѝ излиза далеч извън рамките на кулинарията.Содата за хляб е
Коментари Харесай

Ползите от содата за хляб

Приложението ѝ излиза надалеч отвън рамките на кулинарията.

Содата за самун е изобретена от френския химик Льобланк в края на ХVIII век. Първоначално това изобретение било държано в загадка в продължение на доста години и единствено новият способ за производството му способства за разпространяването на содата, изключително в сладкарския бизнес.

Хлебната сода с изключение на в кухнята може да е и доста потребна в домашната аптечка. Тя е подобаваща за доста домашни лекове. Вероятно във всяка кухня има хлебна сода – без значение защо тъкмо я употребяваме. Всъщност содата има своето справедливо място в целия дом, а приложението й излиза надалеч отвън рамките на кулинарията.

Всъщност хлебната сода е и доста уместно, а и на ниска цена средство, което се отразява добре на кожата, косата, зъбите. Дори хората с язва и проблеми със стомаха знаят за нейната лечебна мощ.

Ето по какъв начин да се възползваме от хлебната сода за здравето, хубостта и почистването на дома си.

Хигиена за устата и красива усмивка

Моя другарка, която не бях виждала от дълго време, блесна със зашеметяващо бяла усмивка. Оказа се, че употребява хлебна сода за избелване на зъбите си. Ако се вгледаме в етикетите на пастите, ще разберем, че доста производители я употребяват като неотменна част от състава на продуктите си. Най-добър резултат обаче се получава, в случай че содата се добави към пастата директно преди миенето на зъбите.

Забелязах също по този начин, че содата за самун освежава дъха и предотвратява появяването на афти.

А в случай че страдате от инфектиране на венците, смесете сода за самун с малко вода и ги натъркайте. След това почистете с четка – по този начин се обезвреждат киселинните бактерии.

За стерилизация на четката за зъби направете разтвор от сода и един път седмично я оставяйте през нощта натопена в него.

Красота

При хората с проблематична кожа содата защищава от акне, отстранява непотребното омазняване и мъртвите кафези по лицето. За задачата би трябвало да смесим 1 супена лъжица сода за самун с 1 чаена лъжица вода и нежно да втрием в кожата.

Ако добавите хлебна сода във ваната, кожата ви ще стане копринено гладка. А в случай че нямате по-сериозни кожни проблеми, всички лосиони и кремове, които употребявате, ще станат непотребни.

Тайната на моята фризьорка да вземем за пример за красива и здрава коса е, че прибавя чаена лъжичка хлебна сода към шампоана си. Аз го пробвах и резултатът прелестно ме изненада.

Ако имате набръчкана, груба и напукана кожа на лактите си, направете специфична баня. В леген налейте 1 литър гореща сапунена вода и прибавете 50 грама сода. Намажете лактите с крем и потопете в получения разтвор за 10 минути, като понякога леко търкате с пемза. След това подсушете и намажете още веднъж с крем. Курсът на лекуване е 8 – 10 бани.

Неприятната миризма при изпотяване, изключително през летните дни, може да се обезврежда, като избършем подмишниците с малко парче памук, натопено в разтвор на сода.

Здраве

Едва ли лекарите ще ви споделят за тези качества на содата за самун, само че за това си имаме бабини трикове, които са изпитани и потвърдено работят.

Можем да си приготвим вана за крайници, с цел да облекчим сърбежа, раздразненията и неприятната миризма. Смесваме 3 с.л. сода за самун, 1 с.л. етерично масло от мента, 1 с.л. сол и топла вода и потапяме стъпалата си за 20 минути.

Нанесена върху кожата, содата за самун облекчава ужилвания от пчели, ухапвания от инсекти, сърбеж от коприва, смрадлика и бръшлян. Ако желаеме да я използваме като компрес, я смесваме с повечко вода, а в случай че избираме да е като мас – вършим гъста паста от повече сода и по-малко вода.

Пастата от сода за самун и вода работи добре и при херпес, като го изсушава по-бързо.

Содата за самун, поръсена върху четчица за лак за нокти, отстранява нечистотиите по тях и убива гъбичките.

За да облекчим киселините в стомаха и киселинния рефлукс, смесваме половин чаена лъжичка сода за самун с половин литър вода и изпиваме сместа.

Можем да си създадем промивка с 1 с.л. сода, разтворена в топла вода, с цел да спрем гъбичките candida и да спрем сърбежа.

Инфекциите на уринарния тракт се лекуват, като изпиваме по чаша вода с разтворена в нея ½ с.л. сода за самун един път или два пъти на ден.

Можем да облекчим тромбозата, като изпием примес от сода за самун и лимонен сок или ябълков оцет, както беше посочено нагоре.

Смес от сода за самун и меласа може да се употребява за предотвратяване от систематични гъбични инфекции и за попречване на диабет и рак. Внезапната поява на сърцетуптене пък може да бъде спряна, като се вземе половин чаена лъжичка от тази примес.

Содата оказва помощ и при хипертония: с помощта на засиленото извеждане на течности и соли от организма тя намалява кръвното налягане. Половин чаена лъжичка сода за самун, призната дружно с назначените медикаменти, оказва помощ за понижаване на дозата им.

При простуда, по остаряла традиция, в чайника се налива 1 чаена чаша вода и се прибавя 1 ч.л. сода. След като водата кипне, в хоботчето на чайника се слага тръбичка от хартия (но не от вестник или списание) и в продължение на 10-15 минути се вдишва парата.

За отхрачване два пъти на ден се пие на гладен корем половин чаша топла вода, в която са разтворени половин чаена лъжичка сода и щипка сол.

Друг бабин лек за облекчение на кашлицата е сода, разтворена в мляко. Содата съвършено втечнява храчките. За тази цел се предлага 1 ч.л. сода за самун да се разтвори във врящо мляко и да се пие през нощта. Тази примес също по този начин обезврежда стомашните киселини и успокоява главоболието.

От персонален опит знам, че нищо не облекчава по този начин добре болките в гърлото, както гаргара с разтвор на сода бикарбонат (2 ч.л. сода на чаша топла вода) 5-6 пъти дневно.

Хремата минава бързо, откакто в носа се капне разтвор от сода. А при изобилен секрет се предлага 2-3 пъти дневно да се вършат промивки на носа със същия разтвор.

За отърваване от мигрена всеки ден би трябвало да се пие преварена вода със сода. През първия ден половин час преди обяд се изпива 1 чаша преварена вода, в която е разтворена половин чаена лъжичка сода, на втория ден – 2 чаши и така нататък до 7 чаши, след което количеството се понижава всеки ден с 1 чаша.

При конюнктивит оказва помощ многократното промиване на очите с разтвор със сода, като се употребява мек памучен тампон. Само не забравяйте, че памучният тампон може да се употребява единствено един път.

С татко, работещ на корабите, огромна част от детството ми мина точно там, измежду морето. Содата е дейно средство против морска болест.

Също по този начин тя оказва помощ при огромна загуба на кръв, отравяния, които се демонстрират с неведнъж повръщане и диария, продължителна тресчица с щедро изпотяване. За да се компенсира загубата на течности, присъща за всички тези случаи, е належащо да се приготви содено-солев разтвор: половин чаена лъжичка сода за самун и 1 чаена лъжичка сол, разтворена в 1 литър топла преварена вода – дава се на пациента по 1 супена лъжица на всеки 5 минути.

Треньорите във фитнеса предлагат след силови извършения да изпием чаша вода със сода, което оказва помощ да облекчим мускулните болки.

Чистота в дома

Учудващо е какъв брой доста приложения има содата за самун в семейството. Ще споделя препоръките, които получих от дамите в моето семейство, които имат дълготраен опит в тази област.

Всеки знае, че със сода сребърните съдове може да се излъскат до искра, както и да се полират сребърните и златните бижута, само че не и перлите.

Запушената мивка елементарно се отпушва, като изсипете в канала 1 чаша сода и по-късно залеете с чаша парещ оцет и литър вряща вода.

Содата отстранява миризми от съдомиялната машина (между два цикъла поръсете дъното). Почиства кухненски плотове, хладилници и микровълнова печка. Премахва миризмите.

Премахва и петна от кафе и чай върху порцелан, чисти термоси, чисти кърпите и гъбите за миене на съдове (до 2 с.л. сода и няколко капки почистващ препарат).

Почиства загорели тенджери (5 с.л. сода се поставят във водата, оставя се да поври малко и по-късно да изстине). Почиства нечисти печки – посипете със сода и по-късно излъскайте. Поръсете килима със сода, оставете 15 минути и почистете с прахосмукачката – става като нов. Закачете някъде в стаята чорап, запълнен с 3-4 лъжици сода и по този начин ще премахнете застоялия въздух.

Содата почиства и опушените тухли на камината.

Поне един път месечно изсипете в резервоара на тоалетната половин пакетче сода, оставете през нощта и изплакнете сутринта.

С помощта на содата добре се почиства и мрамор.

Приложения в кухнята

•    Омекотява месо, мариновано в ледник.
•    Добавете щипка сода, когато готвите фасул – увира по-бързо и не провокира газове.
•    Сложете малко в доматения сос, с цел да не е кисел.
•    При подготвяне на омлет, на 3 яйца сложете ½ чаена лъжичка сода, с цел да стане по-пухкав.
•    Содата е добър сурогат на маята.
•    При варене на брюкселско зеле или броколи, сложете щипка сода – срещу газове.
•    На половин кг извара прибавете 2 ч.л. сода, сол на усет, а също и подправки или билки, загрейте за малко в тиган, оставете малко да почине и ще имате домашно топено сирене, без консерванти и химикали.

Други приложения

•    В остарели чорапи сложете 2 с.л. сода, оставете в обувките през нощта – не миришат.
•    Половин чаша сода за самун, добавена към праха за пране, ще избели бельото и пожълтелите чаршафи и завеси.
•    Много петна изчезват, в случай че ги третирате с 4 с.л. сода и ¼ чаша топла вода.
•    Содата измива прелестно мухлясали пердета за душ.
•    Размразява заледени пътеки.
•    Елиминира плевелите сред пукнатини по тротоара.
•    Запазва алкална водата в басейна.
•    Почиства градинския грил.
•    Премахва миризмата на риба по ръцете.

Някои предизвестия

Въпреки „ магическите ” качества на содата за самун, в някои случаи би трябвало да внимаваме при използването ѝ.

Домашните лекове със сода за самун може да лишат тялото от значими витамини и минерали, по тази причина би трябвало да се употребяват единствено при диета с ниска консумация на натрий, в случай че не се ползват под наблюдаване. В някои случаи содата може да взаимодейства с предписаните медикаменти, по тази причина първо е добре да се консултираме с фармацевт.

Содата никога не трябва да се употребява в прахообразна форма, а само добре разтворена в течности. Не е целесъобразно да използваме лековете на основата на содата за самун повече от 2 седмици, в случай че не сме се съветвали с доктор.

Содата за самун не би трябвало да се употребява от бременни и кърмачки, нито от деца на възраст под 5 години.

Радина Жекова / chernomore.bg

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР